Första generationen - märkningar

I JP Bladet Nr 3 2008 finns en historik på skiftnyckeln. Där finns bl.a. information om hur märkingarna har varierat under åren. Jag jämför här märkningarna på några (13 st) av 1:a generationens skiftnycklar med informationen i JP Bladet.



Här är märkningen på en nyckel (av storlek 3) av första generationens första modell. Exakt den här märkningen finns inte med i JP Bladet. Tyvärr är märkningen rätt så svag. Den består av två ovala ringar med texten "ENKÖPINGS" i övre halvan, och "MEK. VERKSTAD" i nedre halvan. Dessutom har den märkningen "Svenskt Stål", båda på framsidan. Ingen text på baksidan.





Den här skiftnyckeln av andra modellen, storlek 4 med avsmalnande skaft, har samma märkning som normalt fanns på första modellens nycklar. Den andra modellen började tillverkas då Enköpings mekaniska verkstad blev ett aktiebolag. Min gissning är att det är frågan om en tidigt tillverkad skiftnyckel av andra modellen, och att den därför saknar aktiebolags förkortningen (A.B.).


Framsidan har också märkningen "Patent" samt storlek.


På baksidan finns trademark symbolen med skiftnyckeln och rörtången.




Tre övriga nycklar (storlekar 1, 2, 3) av andra modellen är märkta på framsidan med "BAHCO MADE IN SWEDEN" samt storlek. På baksidan finns "ENKÖPINGS M.V.A.B." Exakt den här märkningen finns inte heller med i JP Bladet.



Samma märkning finns också på två av tredje modellens skiftnycklar (båda av storlek 2).



Den sista märkningen som jag har påträffat förekommer på tredje modellens skiftnycklar. Den här finns med i JP Bladet som en icke åldersbestämd variant före 1914. Ingen märkning på baksidan. Alla nycklar med den här markeringen (5 st) är försedda med ett försänkt skafthål (storlekar A, 2, 2, 3, 3).




Kommentarer