Första generationen - skaft

Laddade upp några nya bilder på 1:a generationens skiftnycklar. Inte helt nöjd med bilderna, måste ordna med bättre ljus senare. Nummer 2 ur första generationens första serie är som tagen direkt ur patentet. Just den här skiftnyckeln har alla rätta proportioner och är nog en av de snyggaste industriellt producerade föremål någonsin. Nyckeln på bilden har inte bivit slipad för hårt, utan har en härlig patina.


Nummer 2 och 3 av första generationens första serie (1892-1902). Skaftet blir klart bredare nedåt. Tyvärr har någon troligen kapat skaftet på trean i något skede. Längden på tvåan är 230 mm. Trean har antagligen varit 305 mm lång, nu kapad till 267 mm. [edit: Kanske inte kapad ändå, se mera här.]


Nummer 1-4 av första generationens andra serie (1903-1910), med avsmalnande skaft. Fyran har ett skafthål  som antagligen är borrat i efterhand.


Nummer 1-3 av första generationens tredje serie (1910-1915), som har skaft med paralella sidor. Nummer 1 är egentligen stämplad som Nr A. Storleken motsvarar Nr 1 (vet någon mer?). Nycklarna på bilden har alla skafthål, finns även nycklar som saknar skafthål. Löparen på trean är möjligen inte orginal. Det är väl omöjligt att få tag på en ny löpare...?


Mer om märkningarna på skaftet senare.

Kommentarer