Efterlysning


Bilden visar två första generationenes skiftnycklar. Nycklarna är av den äldsta modellen med skaft som blir bredare nedåt. I ett tidigare inlägg antog jag att den övre skiftnyckeln (Nr 3) hade blivit kapad. Nyckeln är ca. 267 mm lång. Mitt antagande var möjligen fel.

Efter en del bläddrande i gamla JP Blad hittade jag ett läsarbrev (Nr 1/2001, sid 47) där man söker information om en skiftnyckel Nr 2 som har märkningarna "Svenskt Stål" och "ENKÖPINGS MEK. VERKSTAD". Samma märkningar som på skiftnyckeln Nr 3 här. Nyckeln i JP Bladet är också kortare än normalt, ungefär 220 mm. 

Skaftänden är "rundare" än på andra nycklar. Storleken är markerad med en stående siffra, brukar vara liggande på nycklar av denna modell.

Svenskt Stål

ENKÖPINGS MEK. VERKSTAD

Kanske är det fråga om en tidig serie, med längder som inte finns med i JP Bladets (Nr 3/2008) historik? Har någon mer information om skiftnycklar med den här slags märkningar?
 

Kommentarer

  1. är du intresserad av en Bahco 8072:a prototyp år2006 enda i sitt slag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, kontakta mig gärna via email, snbloggen@gmail.com

      -Leif

      Radera
  2. tja, har 2st skiftnycklar, en som de står 61 på käften. o BAHCO NO 2 MADE IN SWEDEN på era sidan skaftet, o 61 gustav kjällgren, på andra sidan , mvh gunnar olsson 0703018433, o så har jag en som ser ut som en spermie :) , På ena sidan skaftet står de, 1/4-7/16 PATENT-DORN. ere nått intresant??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, tack för kommentaren. Märkningen 61 gustav källgren är gjord av ägaren. Skiftnyckeln är en 1:a generationens bahco nyckel gjord ca 1910-1915, om den har skafthål så är den antagligen gjord mot slutet av perioden. En fin skiftnyckel! Bahco gjorde också en Nr 61, men den har ett annat utseende. Den andra har antagligen ett svängt skaft? Det finns en hel del sådana nycklar, de tidigaste är från 1840-talet (engelska clyburn, finns bilder på bloggen). Har du bilder?

      Radera

Skicka en kommentar